Navigace: Cestování » Průvodce » Portugalsko » Kuchyně

Portugalská kuchyně

- prohlédněte si nabídky ubytování v Portugalsku (více o booking.com)
- aktuální nabídka dovolených v Portugalsku na Invia.cz

Předně je třeba říct, že v Portugalsku se vaří chutně, pestře a s nápadem, vybrat si lze z mnoha druhů výborných jídel a nápojů, jimž samozřejmě dominují portugalská vína. Je třeba počítat s tím, že se portugalská města probouzejí poněkud později, než ta naše. Což mají na svědomí probdělé noci na diskotékách. Doba oběda je tedy nejčastější někdy kolem 14. hodiny, večeří se až po 20. hodině. Při jídle se zásadně nespěchá. Zatímco tohle platí jednoznačně, obecně a všude, lidé si v různých regionech pochutnávají na specialitách různého charakteru.

Místní jídla jsou připravovaná z čerstvých surovin, ryb a spousty zeleniny a koření. Běžný je zejména česnek a olivový olej. V oblibě domácích i turistů jsou kromě vín také místní kozí a ovčí sýry. Třeba v pohoří Serra da Estrela si můžete pochutnat na sýru stejného jména.

Portugalsko jídloSpecialitou především vnitrozemí jsou zase pokrmy připravené z masa jehněčího, telecího, nebo vepřového a jako přílohy se nejčastěji podávají hranolky, rýže, brambory nebo jenom chléb. To, co ale v žádném případě nesmí chybět je zeleninový salát.

Národním portugalským jídlem je ovšem bacalahau – treska. Portugalci ji prý dokáží připravit až na tři sta způsobů. Treska je sice nejoblíbenější rybou portugalského jídelníčku kdekoliv v zemi, ale v místních vodách nežije. Pro uspokojení gurmánů se tedy odjakživa dováží, a to nejčastěji z Norska, Grónska, nebo Kanady, pak se suší a důkladně prosoluje a šikovní kuchaři z ní pečou, vaří a smaží vynikající krmi.

Důležité místo v portugalské kuchyni mají také vydatné polévky, které se někdy podávají jako samostatné hlavní jídlo, třeba rovnou k večeři. Nejznámější jsou polévky gaspacho, to je hustá rajčatová polévka podávaná za studena, nebo caldo verde, to je zase bramborové pyré s kapustou.

A nakonec přijde něco sladkého, tedy některý s portugalských velmi sladkých dezertů. Třeba pastel de nata, což je dezert se smetanovo-vaječným krémem posypaný skořicí, nechybí ani káva, která ovšem bývá dost sladká, to proto, že se pije s likérem, třeba z hořkých mandlí jménem amendoa amarga.

Kuře dušené po portugalském způsobu

1 větší kuře, 5 lžic oleje, 2 karotky, 1 větší cibule, 1 pórek, sůl, pepř, 100g žampiónů, 1 stroužek česneku, šálek bujónu, petrželka, šálek kyselé smetany.

Očištěné kuře rozdělíme na menší kousky, osolíme, opepříme a na oleji po obou stranách opečeme. Pak přidáme drobně nakrájenou cibuli, usekaný česnek a dusíme mírně podlité bujónem do poloměkka. Pak přidáme drobně nakrájené houby a zeleninu, přisolíme a dusíme opět do měkka. Nakonec přidáme usekanou petrželku a smetanu. Podusíme ještě asi 5 minut a podáváme. – Vynikající.

Diskuze

téma: Evropa,
poslední příspěvek: 1. ledna
téma: Evropa,
poslední příspěvek: 1. ledna
téma: O cestování,
poslední příspěvek: 1. ledna
téma: Lázně,
poslední příspěvek: 1. ledna
téma: Lázně,
poslední příspěvek: 1. ledna
hotel: Turtle Beach
od: 18.5. 2013
strava: All Inclusive
do: 26.5. 2013
délka pobytu: 9 dní
hotel: Apartmány Bili
od: 27.7. 2013
strava: Bez stravy
do: 3.8. 2013
délka pobytu: 8 dní